prof. zw. dr hab. Ewa Rewers

Kierownik zakładu

Zakład Kulturowych Studiów Miejskich

Email: ewarew@amu.edu.pl

Dyżur: Sprawdź

Dyżury pracowników

DYŻUR PONIEDZIAŁKOWY DLA WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW: 11.30-12.30

L.P. NAZWISKO IMIĘ Godzina Pokój
1. Adamczak Marcin wtorek 13.00-14.00 36
2. Banach Wiesław środa 11.15-13.15 24
3. Bełkot Andrzej środa 13.00-14.00 8
4. Kosior Aleksandra czwartek 12.15-13.15 34
5. Chojnacki Marek czwartek 9.45 – 11.00 35
6. Chojniak Arleta poniedziałek 10.30-11.30 34
7. Ciesielski Remigiusz poniedziałek 16:00 – 17:00 16
8. Czajka Łukasz czwartek 8:45 – 9:45 16
9. Doda-Wyszyńska Agnieszka poniedziałek 16.30-17.30 32
10. Durzewska Małgorzata poniedziałek 12.30-13.30 8
11. Firych Piotr wtorek, 11:30-12:30 37
12. Grad Jan poniedziałek 11.30-12.30 9
13. Grenda Magdalena oniedziałek 11.30-12.30 37
14. Grzywacz Małgorzata wtorek 8:45 – 9:45 7
15. Ilnicki Rafał środa 11:15- 13:15 16
16. Iwanicki Juliusz czwartek 13:30-14:30. 1
17. Jankowska Małgorzata poniedziałek 11:30 – 13:30 13
18. Jewdokimow Dorota urlop naukowy 13
19. Juskowiak Piotr poniedziałek 13.45-14.45 31
20. Kazibut Agnieszka poniedziałek 10:00 – 11.30 7
21. Kamińska Magdalena wtorek 11.15-12.15 26
22. Kędziora Piotr środa 13.00-14.00 25
23. Kijko Maciej środa 11.30-12.30 27
24. Koschany Rafał środa 11:30 – 13:00 / pok. 4/5 bud. C 10 bud. C
25. Kosińska Marta środa 13.00-14.00 26
26. Kościańczuk Marcela wtorek 13:00 – 14:00 13
27. Kościelniak Cezary wtorek 16.30-17.30 24
28. Machtyl Katarzyna wtorek 12:15 – 13:15 13
29. Małecki Wiesław wtorek 11:30 -12:30 16
30. Michalski Michał czwartek 12.00-13.00 24
31. Michałowska Marianna wtorek 12.00-13.00 29
32. Moraczewski Krzysztof środa 11.30-12.30 8
33. Nieszczerzewska Małgorzata wtorek 11.30-12.30 31
34. Ostrowska Joanna urlop naukowy 32
35. Piepiórka Michał wtorek 8.45-9.45 36
36. Przyłębski Andrzej środa 12:15 – 13:15 16
37. Rotengruber Przemysław poniedziałek 10.30-11.30 32
38. Skórzyńska Agata urlop naukowy 29
39. Sójka Jacek środa 14.00-15.00 37
40. Sztajer Sławomir wtorek 12.00-13.00 1
41. Thiel-Jańczuk Katarzyna urlop zdrowotny 7
42. Tyszka Juliusz środa 13.00-14.00 32
43. Zaporowski Andrzej środa: 10:15-11:15 20
44. Zimpel Jadwiga poniedziałek 15.00-17.00 31
45. Zydorowicz Jacek poniedziałek 9.45-10.45
w BOS Collegium Historicum (Morasko)
7 bud. C
46. Żaglewski Tomasz wtorek 10.30-11.30 25
47. Kieliszewski Przemysław wtorek 18:30-19:30 118 Collegium Maius, ul. Fredry 10

Numer pokoju: 30
Telefon służbowy: 618292229

Zainteresowania naukowe
  • filozofia kultury
  • teoria i metodologia nauk o kulturze
  • kulturowe studia miejskie
  • sztuka współczesna
Więcej informacji

ORCID

AMU Research Portal
Research Profile

Kierownik Zakładu Kulturowych Studiów Miejskich, członek licznych towarzystw naukowych oraz rad naukowych i redakcji kilkunastu czasopism polskich i zagranicznych. Członek rad naukowych instytucji kultury (ostatnio CSW). Członek Komitetu Nauk o Kulturze PAN.

Uczestnictwo w grantach:

Kierownik, „Miasto w sztuce – sztuka miasta. Analiza kulturowa przestrzeni miejskich prze-łomu XX i XXI wieku”, 2007, 3818/H03/2007/32, MNiSZW;
Kierownik, „Rozkwit kultur miejskich w Europie Centralnej”, 2011, NCN 116 614 740;
Wykonawca, „The Contradictions of Urban Art.”, 2013, NPRH (wydanie książki w j. ang);
Kierownik, 2019 – „Ocena naukowa współpracy między instytutami prowadzącymi studia kulturoznawcze oraz miejskimi wydziałami i instytucjami kultury”, DUN Polska Akademia Nauk

Nagrody:

1. Nagroda rektora UAM I stopnia za książkę „Język i przestrzeń w poststrukturalistycznej teorii kultury.”
2. Nagroda Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za książkę „Postpolis. Wstęp do filozofii ponowoczesnego miasta”.
3. Medal KEN

Publikacje

Książki

Społeczna świadomość językowo-artystyczna, Poznań 1991, Wydawnictwo Naukowe UAM.

Język i przestrzeń w poststrukturalistycznej filozofii kultury, Poznań 1996, Wydawnictwo Naukowe UAM.

Language and Space: The Poststructuralist Turn in the Philosophy of Culture, Frankfurt am Main: Peter Lang, 1999.

Post-polis. Wstęp do filozofii ponowoczesnego miasta, Kraków: Universitas 2005.

Miasto-twórczość. Wykłady krakowskie, Kraków: Wydawnictwo ASP 2010.

The Contradictions of Urban Art. Contrasting Models of Critical Consciousness, Lit Verlag 2013.

 Redakcja książek

Pojednanie tożsamości z różnicą?, (Wstęp, wybór i opracowanie), Wydawnictwo Fundacji Humaniora, Poznań 1995.

Przestrzeń, filozofia i architektura, (redakcja, wstęp, tłum.) E. Rewers, Poznań: Wydawnictwo Fundacji Humaniora, 1999.

Man within Culture at the Threshold of the 21st Century, (z J. Sójką) Poznań: Wydawnictwo Fundacji Humaniora 2001.

Nowoczesność po ponowoczesności, Dziamski, E. Rewers (red.), Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM 2007.

Sztuka – kapitał kulturowy polskich miast, (red. z A. Skórzyńska), Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM, 2010.

Miasto w sztuce – sztuka miasta, (red. i wstęp), Kraków: Universitas 2010.

Kulturowe studia miejskie, (rozdział, wstęp, red.) Wydawnictwo NCK, 2014.

The Rise of City Cultures in the Central Europe, Wydawnictwo Naukowe PWN 2015.

Redakcja numerów tematycznych czasopism:

Kultura jako fasada, (red. naukowa i wstęp) „Kultury Współczesnej” 2006, nr 3.

Przestrzenie kulturowe (red. naukowa i wstęp) „Przegląd Kulturoznawczy” 2007, nr 4.

Kultury oporu (red. naukowa i wstęp) „Kultura Współczesna” 2010, nr 2.

Artykuły i rozdziały książek

Humanistyka wobec koncepcji „kulturynatury”, „Teksty Drugie” 1, 2017.

Reinventing the Meaning of Water in Urban Space, w: Re-Imagining the City (M. Smagacz- Poziemska (red.), Wydawnictwo UJ, 2017.

Pytania (nie tylko) jubileuszowe, “Kultura Współczesna” 1, 2018.

City of Birds in the Urban Assemblages, w: Gereen Urbanism., A. Falzetti, L. De Bonist, Springer International Publishing, 2018.

Sztuka podstawą nowej kultury naukowej, w: Patricia Leavy, Metoda spotyka sztukę, NCK 2018.

Polityka prywatności

1. Informacje ogólne

  1. Operatorem Serwisu amu.edu.pl jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, z siedzibą przy ul. H. Wieniawskiego 1, 61-712 Poznań.

  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

    1. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

    2. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka").

    3. Poprzez gromadzenie logów serwera www, będącego w posiadaniu Operatora Serwisu.

2. Informacje w formularzach

  1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

  2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

  3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej niż za zgodą użytkownika.

  4. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi rejestracji na kurs bądź kontaktu z zainteresowanym.

3. Informacja o plikach cookies

  1. Serwis korzysta z plików cookies.

  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.

  4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

    1. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

    2. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

    3. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

  6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

  7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

  9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics

  10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

  11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

4. Logi serwera

  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem, w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych oraz analizy zachowań na stronie

  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

    1. czas nadejścia zapytania,

    2. czas wysłania odpowiedzi,

    3. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

    4. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

    5. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

    6. informacje o przeglądarce użytkownika,

    7. Informacje o adresie IP.

  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

  4. Dane powyższe są wykorzystywane dla celów administrowania serwerem oraz analizy zachowań
    na stronie.

5. Udostępnienie danych

  1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.

  2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.

  3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

6. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

  1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

  2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

    1. Internet Explorer

    2. Chrome

    3. Safari

    4. Firefox

    5. Opera

    6. Android

    7. Safari (iOS)

    8. Windows Phone

    9. Blackberry

Ten serwis używa plików "cookies" zgodnie z POLITYKA PRYWATNOŚCI. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.
Przejdź do treści