dr Wiesław Banach

starszy wykładowca

Zakład Etyki Gospodarczej

Email: banach@amu.edu.pl

Dyżur: Sprawdź

Dyżury pracowników

DYŻUR PONIEDZIAŁKOWY DLA WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW 11.30-12.30

L.P. NAZWISKO I IMIĘ Godzina Pokój
1. Adamczak Marcin poniedziałek 14.00-15.00 36
2. Banach Wiesław wtorek 10.30-11.30 24
3. Bełkot Andrzej środa 18.15-19.15 8
4. Kosior Aleksandra czwartek 10.00-11.00 34
5. Chojnacki Marek środa 13.30-14.30 35
6. Chojniak Arleta wtorek 13.00-14.00 34
7. Ciesielski Remigiusz czwartek 16:30 – 17:30 16
8. Czajka Łukasz piątek 8:45 – 9:45 16
9. Doda-Wyszyńska Agnieszka piątek 15.00 – 16.00 32
10. Durzewska Małgorzata poniedziałek 12.30-13.00, środa 12.30-13.00 8
11. Firych Piotr wtorek 14.00-15.00 37
12. Grad Jan wtorek 14.00-15.00 9
13. Grenda Magdalena wtorek 18.15-19.15 37
14. Grzywacz Małgorzata poniedziałek 14:00 – 15:00 7
15. Ilnicki Rafał piątek 16:30 – 18:30 16
16. Iwanicki Juliusz urlop naukowy 1
17. Jankowska Małgorzata środa 10:15 – 11:15 13
18. Jewdokimow Dorota środa 11:30 – 12:30 13
19. Juskowiak Piotr poniedziałek 13.45-14.45 31
20. Kazibut Agnieszka wtorek 13:00 – 14:00 27
21. Kamińska Magdalena czwartek 11.15-12.15 25
22. Kędziora Piotr piątek 11.30-12.30 25
23. Kijko Maciej środa 11.30-12.30 5/27
24. Koschany Rafał środa 10:30 – 11:30 10 bud. C
25. Kosińska Marta wtorek 13.15-14.15 26
26. Kościańczuk Marcela czwartek 9:15 – 9:45, 16:30 – 17:00 13
27. Kościelniak Cezary czwartek 14.00-15.00 24
28. Machtyl Katarzyna środa 13:00 – 14:00 13
29. Małecki Wiesław wtorek 11:30 – 13:00 16
30. Michalski Michał wtorek 12.10-13.10 24
31. Michałowska Marianna środa 13.30-14.30 26
32. Moraczewski Krzysztof poniedziałek 14.00-15.00 36
33. Nieszczerzewska Małgorzata wtorek 10.15-11.15 31
34. Ostrowska Joanna urlop naukowy 32
35. Piepiórka Michał poniedziałek 8.45-9.45 36
36. Przyłębski Andrzej środa 12.15 – 13.15
37. Rotengruber Przemysław poniedziałek 8.45 – 9.45, wtorek 11.15 – 12. 15 32
38. Skórzyńska Agata środa 14.00-15.00 29
39. Sójka Jacek wtorek 12.30-13.30 37
40. Sztajer Sławomir wtorek 14.00-15.00, 1
41. Thiel-Jańczuk Katarzyna urlop zdrowotny 7
42. Tyszka Juliusz środa 11.30-12.30 32
43. Zaporowski Andrzej środa 12.00 – 13.30 20
44. Zimpel Jadwiga poniedziałek 13.30-14.30 31
45. Zydorowicz Jacek czwartek 14.00-15.00 7 bud. C
46. Żaglewski Tomasz środa 10.30-11.30 25
47. Kieliszewski Przemysław wtorek 16.30-17.30

Numer pokoju: 24
Telefon służbowy: 8292226

Zainteresowania naukowe
  • kultura gospodarcza
  • konsumpcjonizm
  • public relations
  • historia idei
  • marksizm kulturowy
Więcej informacji

W pracy na uczelni największą satysfakcję dają mi zajęcia ze studentami, a zwłaszcza wymiana opinii w trakcie konwersatoriów. Od 2011 roku jestem sekretarzem Polskiego Stowarzyszenia Etyki Biznesu EBEN POLSKA. Z aktywności pozaakademickiej na czoło wysuwa się długoletnia działalność w zarządzie klubu szachowego LKS Chrobry Gniezno. Jestem także trenerem szachowym, a jako zawodnik posiadam tytuł kandydata na mistrza. Mam także uprawnienia przewodnika turystycznego. Fotografuję przyrodę, a czas wolny najchętniej spędzam podczas długich wypraw rowerowych i trudnych wędrówek po górach.

Nagrody:

  • Indywidualna nagroda I – go stopnia Rektora UAM za osiągnięcia w pracy naukowej, 2004 r.
  • Nagroda dydaktyczna Dziekana Wydziału Nauk Społecznych UAM za rok akademicki 2002/2003
  • Nagroda Rektora GWSH-M Milenium za osiągnięcia w pracy naukowo-dydaktycznej, 2010 r.
  • Dyplom Uznania Prezydenta Miasta Gniezna za działania na rzecz upowszechniania kultury, 2006
  • Medal Milenium Zjazdu Gnieźnieńskiego nadawany przez Prezydenta Miasta Gniezna, 2008 r.
Publikacje

Redakcja naukowa czasopism:

„Człowiek i Społeczeństwo”, t. XLVI, Między Chinami a Zachodem. Pytanie o źródła chińskiego sukcesu gospodarczego,UAM, Poznań 2018,

„Prakseologia”, nr 157, t. 2, Przyszłość wolnego rynku. Refleksje pokryzysowe, Akademia Leona Koźmińskiego, Warszawa 2015

„Człowiek i Społeczeństwo”, t. XXXVIII, Wzory kultury gospodarczej, UAM, Poznań 2014

Wybrane publikacje:

Między Chinami a Zachodem. Etos pracy jako przejaw nowej odsłony „zderzenia cywilizacji”?, w: Między Chinami a Zachodem. Pytanie o źródła chińskiego sukcesu gospodarczego, W. Banach, M. Michalski, J. Sójka (red.), „Człowiek i Społeczeństwo”, XLVI, UAM Poznań 2018,

Values and economic development, in: “Annales. Etyka w życiu gospodarczym”, vol. 20 (no 6), UŁ, Łódź 2017,http://dspace.uni.lodz.pl:8080/xmlui/bitstream/handle/11089/26888/0_8_111-121-banach.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Cultural barriers in the moulding of prosocial attitudes among participants in economic life in Poland, in: Journal of Law, Economics and Sociology (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny), 79 (4), UAM Poznań 2017,https://pressto.amu.edu.pl/index.php/rpeis/issue/view/910

Mentalność folwarczna jako przeszkoda w skutecznym zarządzaniu organizacją, w: Kulturowe uwarunkowania działalności gospodarczej, R. Kamiński, J. Sójka (red.), PTE, Poznań 2016,

Geneza kryzysu w świetle problemu rynkowej i społecznej koordynacji czyli Hayek odczytany na nowo, w:, W. Banach (red.), „Prakseologia”, nr 157, t. 2, Przyszłość wolnego rynku. Refleksje pokryzysowe, Akademia Leona Koźmińskiego, Warszawa 2015,http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-b77caa2d-fdf4-4f3d-be84-026570d3fbc7

Polityka prywatności

1. Informacje ogólne

  1. Operatorem Serwisu amu.edu.pl jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, z siedzibą przy ul. H. Wieniawskiego 1, 61-712 Poznań.

  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

    1. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

    2. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka").

    3. Poprzez gromadzenie logów serwera www, będącego w posiadaniu Operatora Serwisu.

2. Informacje w formularzach

  1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

  2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

  3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej niż za zgodą użytkownika.

  4. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi rejestracji na kurs bądź kontaktu z zainteresowanym.

3. Informacja o plikach cookies

  1. Serwis korzysta z plików cookies.

  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.

  4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

    1. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

    2. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

    3. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

  6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

  7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

  9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics

  10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

  11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

4. Logi serwera

  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem, w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych oraz analizy zachowań na stronie

  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

    1. czas nadejścia zapytania,

    2. czas wysłania odpowiedzi,

    3. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

    4. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

    5. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

    6. informacje o przeglądarce użytkownika,

    7. Informacje o adresie IP.

  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

  4. Dane powyższe są wykorzystywane dla celów administrowania serwerem oraz analizy zachowań
    na stronie.

5. Udostępnienie danych

  1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.

  2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.

  3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

6. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

  1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

  2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

    1. Internet Explorer

    2. Chrome

    3. Safari

    4. Firefox

    5. Opera

    6. Android

    7. Safari (iOS)

    8. Windows Phone

    9. Blackberry

Ten serwis używa plików "cookies" zgodnie z POLITYKA PRYWATNOŚCI. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.
Skip to content