SOWA oraz Instytut Kulturoznawstwa zapraszają na Ministerialne Forum Debaty Akademickiej / 18.10.2024

SOWA oraz Instytut Kulturoznawstwa zapraszają na Ministerialne Forum Debaty Akademickiej / 18.10.2024 1920 1080 Instytut Kulturoznawstwa UAM w Poznaniu

Zespół badawczy realizujący projekt „Społeczne Obiegi Wiedzy Akademickiej (SOWA)” wraz z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego zaprasza na konferencję na temat tzw. III kryterium ewaluacji działalności naukowej w piątek, 18 października w siedzibie Ministerstwa w Warszawie. Możliwy jest także udział zdalny.

Celem spotkania jest wymiana doświadczeń na temat kryterium trzeciego ewaluacji jakości działalności naukowej, próba wypracowania rekomendacji dotyczących funkcjonowania kryterium trzeciego w ewaluacji oraz jego definiowania w wymogach ewaluacyjnych z perspektywy osób prowadzących działalność naukową w naukach humanistycznych i społecznych. Przedmiotem dyskusji będzie także refleksja, czy kształcenie studentek i studentów oraz realizacja działalności dydaktycznej nie stanowią wpływu na otoczenie osób prowadzących działalność naukowo – dydaktyczną. Podjęta zostanie próba wydania rekomendacji na podstawie debaty środowiska akademickiego podczas sympozjum (udział w wydarzeniu będzie możliwy po rejestracji) oraz doświadczeń związanych z badaniami zrealizowanymi w projekcie „Społeczne obiegi wiedzy w praktykach humanistyki akademickiej”.

Ministerialne Forum Debaty Akademickiej: Nauki humanistyczne i społeczne w działaniu. Kryterium trzecie w ewaluacji jakości działalności naukowej

Program

10:30 – 11:30 | IDEA i DOŚWIADCZENIE
Dyskusja ideowa oraz diagnostyczna
JAK JEST? oraz JAK MIAŁO BYĆ?
Społeczna misja uniwersytetu – jak ją rozumiemy?
O potrzebie nowej narracji o edukacji wyższej, ze szczególnym uwzględnieniem funkcji społecznych uczelni.
Analiza wyników kryterium trzeciego w ewaluacji obejmującej lata 2017 – 2021 z perspektywy Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Osoby dyskutujące:
▶️ reprezentacja MNiSW
▶️ dr hab. Małgorzata Jacyno (UW)
▶️ prof. Monika Kostera (UW)
Prowadzenie panelu:
▶️ dr hab. Agata Skórzyńska (UAM, SOWA)
▶️ pracowniczka/pracownik DAP
11:30 – 12:00 | PRZERWA KAWOWA
12:00 – 13:00 | PRZYKŁAD REALIZACJI III KRYTERIUM – Społeczne Obiegi Wiedzy Akademickiej
Prezentacja wyników badań SOWA na temat współpracy z otoczeniem społecznym z perspektywy doświadczeń zawodowych badaczek i badaczy wskazujących na braki i wady obecnie funkcjonującego systemu (brak ustalonych sposobów wspierania tej współpracy przez uczelnie; niedoceniana rola tej współpracy w ocenie działalności naukowczyń i naukowców; rozmijanie się doświadczeń praktycznych uczelni z obecnym modelem ewaluacji kryterium trzeciego; brak możliwości obiektywizacji w zakresie oceny działalności naukowej w kryterium trzecim). / Przykłady „dobrych rozwiązań” z uczelni / innych krajów.
Osoby dyskutujące:
▶️ dr hab. Agata Skórzyńska (UAM, SOWA)
▶️ dr Franciszek Chwałczyk (UWR, SOWA)
▶️ dr hab. Marta Kosińska (UAM, SOWA)
▶️ dr hab. Katarzyna Majbroda (UWR, SOWA)
▶️ dr Przemysław Pluciński (UAM, SOWA)
▶️ reprezentacja MNiSW
Prowadzenie panelu:
▶️pracowniczka/pracownik DAP MNiSW
13:00 – 14:00 | PRZERWA OBIADOWA
14:00 – 15:00 | REKOMENDACJE
Dyskusja problemowa, sformułowanie rekomendacji
JAK BYĆ POWINNO?
Osoby dyskutujące:
▶️ reprezentacja MNiSW
▶️ dr hab. Krzysztof Abriszewski (UMK, SOWA)
▶️ dr hab. Agnieszka Jelewska (UAM)
▶️ prof. Michał Kokowski (PAN)
▶️ dr hab. Wojciech Sowa (UJ)
Prowadzenie panelu:
▶️ dr hab. Iwona Kurz (UW, SOWA)
▶️ pracowniczka/pracownik DAP MNiSW

Polityka prywatności

1. Informacje ogólne

  1. Operatorem Serwisu amu.edu.pl jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, z siedzibą przy ul. H. Wieniawskiego 1, 61-712 Poznań.

  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

    1. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

    2. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. "ciasteczka").

    3. Poprzez gromadzenie logów serwera www, będącego w posiadaniu Operatora Serwisu.

2. Informacje w formularzach

  1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

  2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

  3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej niż za zgodą użytkownika.

  4. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi rejestracji na kurs bądź kontaktu z zainteresowanym.

3. Informacja o plikach cookies

  1. Serwis korzysta z plików cookies.

  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.

  4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

    1. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

    2. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

    3. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

  6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

  7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

  9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics

  10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

  11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

4. Logi serwera

  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem, w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych oraz analizy zachowań na stronie

  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

    1. czas nadejścia zapytania,

    2. czas wysłania odpowiedzi,

    3. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

    4. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

    5. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

    6. informacje o przeglądarce użytkownika,

    7. Informacje o adresie IP.

  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

  4. Dane powyższe są wykorzystywane dla celów administrowania serwerem oraz analizy zachowań
    na stronie.

5. Udostępnienie danych

  1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.

  2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.

  3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

6. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

  1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

  2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

    1. Internet Explorer

    2. Chrome

    3. Safari

    4. Firefox

    5. Opera

    6. Android

    7. Safari (iOS)

    8. Windows Phone

    9. Blackberry

Ten serwis używa plików "cookies" zgodnie z POLITYKA PRYWATNOŚCI. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.
Skip to content